VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vier vragen over de samenwerking tussen ASML en Intel

De Amerikaanse chipmaker Intel investeert een bedrag van in totaal ruim 3,3 miljard euro in chipmachinefabrikant ASML. Wat moeten beleggers met de samenwerking tussen beide partijen?

Vier vragen en antwoorden over de geraffineerde deal.

1. Hoe ziet de deal er precies uit?
De deal kent drie facetten. Ten eerste stelt Intel 829 miljoen euro over een periode van 5 jaar ter beschikking voor het onderzoek en ontwikkeling programma van ASML om de beschikbaarheid van zogenaamde 450 mm EUV chipmachines te versnellen.

De chips die bijvoorbeeld in iPhones zitten moeten steeds kleiner en sneller worden. De revolutionaire EUV technologie maakt dit mogelijk. Aangezien ASML jaarlijks ongeveer 600 miljoen euro aan R&D uitgeeft gaat het om een behoorlijk bedrag.

Het tweede deel van de transactie betreft een aandelenbelang van 9,99 procent van Intel in ASML. Dat kost de Amerikanen 1,7 miljard euro. Hier kan nog 5 procent bij komen als beleggers daarmee instemmen.

De speciale transacties lopen via een door ASML opgericht administratiekantoor om grote klanten minderheidsparticipaties in de onderneming te laten nemen. Intel gaat 39,91 euro per aandeel ASML betalen.
 
Dat is niet de hoofdprijs. Vorige week raakte het aandeel nog de 42 euro aan. Het bedrag ligt wel ruim boven de gemiddelde koers in het laatste jaar van 31,95 euro.

In het laatste deel van de transactie sluist ASML de gelden die verkregen zijn uit de tweede transactie door naar de (oude) aandeelhouders in het concern.

Dit gaat via een zogenaamde synthetische aandelen terugkoop in combinatie met een cash uitbetaling. Aan het eind van de rit moet het aantal uitstaande aandelen gelijk zijn aan het aantal voordat de transactie plaatsvond.

2. Wat vinden de andere klanten van ASML hier van?
Topman Eric Meurice laat weten dat hij meerdere klanten heeft aangeboden om een minderheidsbelang in ASML te laten nemen. Intel was de eerste die reageerde.

En dit verbaast Meurice niet: "Intel is altijd een first mover geweest, ze waren bijvoorbeeld ook de eerste die in zee gingen met onze EUV technologie" (redactie vertaling uit het Engels).  

Maar er is goed nieuws voor de andere klanten. Het programma van ASML om van klanten aandeelhouders te maken is nog niet gesloten. Meurice biedt (grote) klanten ruimte om maximaal een belang van 25 procent in ASML te nemen.

Aangezien het belang van Intel waarschijnlijk 15 procent zal bedragen, is er nog een portie aandelen van 10 procent te verdelen. 

ASML wijst er op dat het nog in gesprek is met de Taiwanese chipproducent TSMC en het Zuid Koreaanse conglomeraat Samsung. Deze jongens zullen waarschijnlijk niet achterop willen raken, en ook hun relatie met een belangrijke toeleverancier uit Venlo willen veilig stellen.

3. Wat betekent dit voor de oude aandeelhouders?
De synthetische terugkoop creëert niet meteen waarde. Even rekenen. Het lijkt waarschijnlijk dat de klanten van ASML zich voor de volledige 25 procent inschrijven tegen een kleine 40 euro per nieuw aandeel (39,91 euro).

De waarde van vier oude aandelen tegen 40 euro per stuk bedraagt 160 euro (4 maal 40). Na deze transactie zullen oude beleggers voor elke vier oude aandelen een tientje krijgen, en trekt ASML van deze vier aandelen er eentje in.

Na de deal heeft de belegger dus drie aandelen van 40 euro en een bedrag van 40 (vier keer een tien euro per oud aandeel). Dit is bij elkaar weer een bedrag van 160 euro. Het verwaterende effect van 25 procent aandelenuitbreiding aan klanten wordt door de slimme constructie geneutraliseerd door het terugtrekken van één van de vier aandelen.

Maar de hypothetische waarde van de aandelen van 160 blijft gelijk. Tocht stijgt de koers van ASML vandaag op het nieuws met ongeveer 9 procent tot ruim boven de 43 euro aan het begin van de middag. Aanzienlijk meer dan de kleine 40 euro die de "klantaandeelhouders" van ASML zullen betalen.  

Beleggers lijken in te zien dat de samenwerking veel strategische waarde heeft. Het feit dat Intel in totaal 3,3 miljard euro in ASML steekt geeft weer dat Intel moeilijk zonder de geavanceerde lithografische systemen uit Veldhoven kan.

Hoewel Intel officieel aangeeft dat het nog chipmachines van meerdere leveranciers afneemt, lijkt deze deal te vertellen dat ASML in de toekomst wel eens de enige leverancier zou kunnen zijn.

Dit lijkt zeker het geval voor de EUV 450 mm machines, waar ASML naar eigen zeggen mijlenver vooruit loopt op de concurrentie. Het zal de lange termijn winstgevendheid mogelijk een boost geven, zo laat ASML weten.

4. Moeten bestaande beleggers niet bang zijn voor de nieuwe "klantaandeelhouders"?
ASML wijst er op dat de aandelen verkregen uit het "klantenprogramma" geen stemrecht zullen krijgen. Meurice wil de onafhankelijkheid van de onderneming waarborgen.

Ook meldt ASML dat het belang dat Intel (en mogelijk andere klanten) in de onderneming via het programma kunnen kopen gemaximeerd op 19,9 procent voor een periode van 6 jaar.

De formele invloed lijkt beperkt, maar het lijkt niet verwonderlijk dat Intel op de achtergrond de nodige invloed zou kunnen uitoefenen. 

In een speciale aandeelhoudersvergadering van 7 september moeten beleggers de deal goedkeuren. Weer twee maanden later wil ASML de transactie afronden.



Gerelateerde artikelen